Voor ondernemers is een auto vaak onmisbaar in de bedrijfsvoering. Het gebruik van een auto binnen de onderneming roept echter belangrijke fiscale vragen op. Een van de belangrijkste beslissingen die je moet maken, is of je de auto zakelijk of privé etiketteert voor zowel de inkomstenbelasting als de omzetbelasting (btw). Wat veel ondernemers niet weten, is dat je ervoor kunt kiezen om de auto bijvoorbeeld zakelijk te etiketteren voor de inkomstenbelasting, maar privé voor de btw, of andersom. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt, inclusief de voor- en nadelen.
Wat is zakelijke etikettering?
Zakelijke etikettering houdt in dat je de auto aanmerkt als onderdeel van het zakelijke vermogen van je onderneming. Dit betekent dat je kosten kunt aftrekken en/of btw kunt terugvragen, afhankelijk van hoe je de auto etiketteert.
Verplicht zakelijk of privé etiketteren
Er zijn situaties waarin je verplicht bent om de auto zakelijk of juist privé te etiketteren. De Belastingdienst stelt namelijk bepaalde grenzen aan wanneer je de keuze wel of niet hebt:
- Verplicht zakelijk etiketteren: Als je de auto voor meer dan 90% zakelijk gebruikt, ben je verplicht deze als zakelijk vermogen te beschouwen. Dit betekent dat alle kosten en lasten binnen de onderneming vallen, maar ook dat je bij privégebruik te maken krijgt met de bijtelling (inkomstenbelasting) en btw-correctie (omzetbelasting).
- Verplicht privé etiketteren: Als de auto voor minder dan 10% zakelijk wordt gebruikt, moet je deze als privévermogen etiketteren. In dat geval kun je de autokosten niet aftrekken van de winst en betaal je geen bijtelling. Wel kun je zakelijke kilometers declareren tegen een vast tarief van € 0,23 per kilometer (2024).
Tussen deze 10%-90%-grens heb je als ondernemer de vrijheid om te kiezen of je de auto zakelijk of privé etiketteert.
Voordelen van zakelijke etikettering
1. Aftrekbare kosten (inkomstenbelasting)
Als je de auto zakelijk etiketteert voor de inkomstenbelasting, kun je alle kosten die met de auto te maken hebben (brandstof, onderhoud, verzekering, afschrijving) aftrekken van je winst. Dit verlaagt je belastbare winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.
2. BTW-teruggave (omzetbelasting)
Bij zakelijke etikettering voor de omzetbelasting kun je de btw op de aanschaf, onderhoud en brandstof van de auto terugvorderen, voor zover de auto zakelijk wordt gebruikt. Als de auto ook privé wordt gebruikt, moet je aan het einde van het jaar een btw-correctie toepassen voor dat privégebruik.
Nadelen van zakelijke etikettering
1. Bijtelling voor privégebruik (inkomstenbelasting)
Wanneer je de auto privé gebruikt terwijl deze zakelijk is geëtiketteerd voor de inkomstenbelasting, betaal je bijtelling. Dit is een percentage van de cataloguswaarde (of dagwaarde bij youngtimers) van de auto dat wordt opgeteld bij je inkomen.
2. BTW-correctie voor privégebruik (omzetbelasting)
Bij privégebruik van een auto die zakelijk is geëtiketteerd voor de omzetbelasting, moet je btw betalen over dat privégebruik. Dit gebeurt vaak via een forfaitaire correctie van 2,7% van de cataloguswaarde. Bij tweedehands auto’s is meestal een forfaitaire correctie van 1,5% van de dagwaarde van toepassing.
3. Ingewikkelde administratie
Om van alle voordelen van zakelijke etikettering te profiteren, is een nauwkeurige administratie vereist. Voor de inkomstenbelasting moet je bijvoorbeeld een rittenadministratie bijhouden om privégebruik van minder dan 500 km aan te tonen en zo bijtelling te voorkomen.
Verschillen tussen inkomstenbelasting en btw
Het is belangrijk om te begrijpen dat zakelijke etikettering voor de inkomstenbelasting niet automatisch dezelfde gevolgen heeft voor de omzetbelasting. Voor de inkomstenbelasting betekent zakelijke etikettering dat je alle kosten kunt aftrekken, maar ook dat je bijtelling moet betalen bij privégebruik. Voor de omzetbelasting kun je de btw op zakelijke kosten terugvorderen, maar moet je een btw-correctie toepassen als je de auto ook privé gebruikt.
Combinaties van zakelijke en privé etikettering
Een interessante mogelijkheid is om de auto anders te etiketteren voor de inkomstenbelasting dan voor de btw. Dit biedt flexibiliteit en kan belastingvoordelen opleveren, afhankelijk van hoe de auto wordt gebruikt.
Zo kun je ervoor kiezen om de auto als zakelijk te etiketteren voor de inkomstenbelasting, zodat je alle kosten kunt aftrekken, maar de auto privé etiketteren voor de btw. Hierdoor hoef je geen btw-correctie voor privégebruik toe te passen, al kun je in dit geval ook geen btw terugvorderen op de autokosten.
Een andere optie is om de auto privé te etiketteren voor de inkomstenbelasting, zodat je geen bijtelling hoeft te betalen bij privégebruik. Je kan je zakelijke kilometers dan nog wel declareren tegen 23 cent per km (2024). Je kunt de auto dan wel zakelijk etiketteren voor de btw, waardoor je de btw over zakelijke autokosten kunt terugvorderen. Je dient dan natuurlijk ook voor het privégebruik een btw-correctie toe te passen.
Welke keuze is het beste?
De keuze tussen zakelijk of privé etiketteren hangt af van je specifieke situatie. Als je de auto veel zakelijk gebruikt, kan het voordelig zijn om deze zowel voor de inkomstenbelasting als voor de btw zakelijk te etiketteren. Gebruik je de auto ook vaak privé, dan kan een combinatie van privé etiketteren voor de inkomstenbelasting en zakelijk voor de btw een slimme keuze zijn om de administratieve lasten te beperken en tegelijkertijd van fiscale voordelen te profiteren.
Conclusie
Zakelijke etikettering van een auto brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee, afhankelijk van hoe de auto wordt gebruikt en hoe deze wordt geëtiketteerd voor de inkomstenbelasting en de btw. Het is belangrijk om te weten dat de auto anders kan worden geëtiketteerd voor beide belastingsoorten, wat extra flexibiliteit biedt. Door zorgvuldig te plannen en de juiste keuzes te maken, kun je de fiscale voordelen van je auto optimaliseren.
Heb je vragen over welke keuze het beste is voor jouw situatie? Ons belastingadvieskantoor in Utrecht staat klaar om je te helpen met een advies dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek wat het beste werkt voor jouw onderneming.
lees ook eens ons artikel over de youngtimerregeling voor ideeën met betrekking tot het aanschaffen van een zakelijke auto.